Всички лога на Microsoft Windows от 1985 до 2022 г

През последните 37 години Microsoft използва различни дизайни на лого, за да представи своя водещ продукт, Microsoft Windows. Ще разгледаме всяка основна версия, тъй като дизайнът се е развивал през годините.

Преди да започнем нашето пътуване назад във времето, важно е да отбележим, че докато проучвахме, разкрихме десетки незначителни вариации на логото на Windows, използвано в печата, рекламата, софтуера, изкуството на кутиите и др. Твърде много, за да разгледаме подробно тук . . Ще групираме заедно някои от основните форми и теми, които Microsoft използва за брандиране на логото на Windows с течение на времето.

Прозорецът с плочки: 1985-1989

Лого на Windows 1 и 2
Лого, използвани в ерата на Windows 1.x и 2.x.

Първоначално Windows нямаше много лого. Windows 1.0 (1985) и 2.0 (1987) корици, начални екрани и реклами обикновено използват надпис “Microsoft Windows” в специален шрифт без специална икона до него. Но през последните години Microsoft представи рядко използвано лого на Windows 1.x и 2.x от епохата с несиметричен дизайн с четири панела (вижда се отгоре, по-горе), който предизвиква различни размери на прозорците. плочки в Windows 1.0, което запълни екрана, но не се припокрива.

В публикация в блог от 2012 г. Сам Моро от Microsoft цитира този дизайн като „оригиналното лого на Windows“, но на практика по това време се използва рядко. След търсене установихме само, че той е бил използван във връзка със събитие за Microsoft Windows Development Seminar, организирано през 1986 и 1987 г., и рядко опаковано копие на Windows, разпространявано на събитието. Но все пак подготвя сцената за предстоящите неща.

Твърдият прозорец: 1990-1991

Ерата на логото на Windows 3.0
Лого, използвани в ерата на Windows 3.0.

Подобно на Windows 1.x и 2.x, Windows 3.0 (1990) използва предимно лого, базирано на думи, както се вижда по-горе на началния екран на Windows 3.0 вдясно. „С Windows 3.0 нямаше стандартно лого на Windows“, казва Брад Силвърбърг, вицепрезидент на Microsoft, отговарящ за Windows по това време. „Всяка маркетингова група, търговска група или търговско събитие направиха своето. Понякога единият беше използван повторно, но нямаше стандарт.”

Някои кутии за продажба на приложения за Windows също използваха ранна илюстрация на прозорец със силни градиенти на някои продукти, за да покажат съвместимост с Windows 3.0 (вижда се по-горе вляво). Това е първата поява на това, което очевидно е метафора за прозорец на къща, с четири стъкла, поставени в дебела рамка. Това е дизайнерски мотив, който е останал с Windows в различни форми и до днес.

СВЪРЗАНИ: Windows 3.0 е на 30 години: Ето какво го направи специален

Знамето на Windows: 1990-1993

Логото на флага на Windows, използвано с Win 3.1 и NT 3.1
Лого, използвани с Windows 3.1 и Windows NT 3.1.

Windows 3.1 освежи нещата за Microsoft през 1992 г., като въведе живо ново лого, което заимства мотива на прозореца, но го превърна в развяващо се знаме със следа зад него. Четири цвята (червен, зелен, син и жълт) запълват стъклата на този прозорец с флаг, докато вълнообразната пътека е разделена на отделни блокове, което вероятно предполага дискретни цифрови единици информация.

Бившият вицепрезидент на Microsoft Брад Силвърбърг разказа произхода на известното лого на флага пред How-To Geek: „Чувствах [the lack of a standard Windows logo in the 3.0 era] това беше огромна пропусната възможност и че трябваше да създадем ново лого и да поискаме то да се използва навсякъде. Води групата за системен маркетинг да разработи нова. Те използваха някои външни дизайнери, запознаха ме с финалистите и аз избрах вече емблематичния флаг на Windows. Все още ми е любимо. Той зададе цветовете, цялостния дизайн, има движение/динамизъм и продължи десетилетия. Исках да генерирам малко капитал в логото и се получи!”

Microsoft също използва това лого на флага с Windows NT 3.1 (първата версия на NT) през следващата година.

СВЪРЗАНИ: Windows 3.1 става на 30 години: Ето как направи Windows важен

Летящото знаме: 1994-2000

Летящото знаме на Windows Лого
Логото на плаващия флаг, използвано с Windows NT 3.5, 95, NT 4.0, CE, 98, Me и 2000.

През 1994 г. дизайнерите на Microsoft поставиха ново завъртане на логото с развяващо се знаме от ерата на Windows 3.1, като го наклониха по посока на часовниковата стрелка под лек ъгъл, което предполага движение и действие. Това ново лого се появява за първи път с Windows NT 3.5 през 1994 г., но скоро си проправи път до Windows 95, Windows NT 4.0 (1996), Windows CE (1996), Windows 98, Windows Me (2000) и Windows 2000 в различни образи.

По-специално, с логото на Me и 2000, Microsoft добави някои допълнителни квадратни елементи на прозореца около развеещото се знаме за по-свеж вид.

СВЪРЗАНИ: Windows 95 става на 25: Когато Windows стана масов

Простото знаме: 2001-2011

Простото развяващо се знаме лого на Windows
Вариации на формата на логото, използвана с Windows XP, Vista, 7 и Phone 7.

С Windows XP през 2001 г. Microsoft намали идеята за развяващ се флаг до четири прости цветни панела, развяващи се на вятъра. Подобни цветове останаха върху панелите, но черната граница изчезна. С Windows Vista (2006) Microsoft даде на простото знаме нов градиент на цъфтеж в центъра и често го поставя в засенчен балон.

Windows 7 (2009) продължи традицията на Vista с вариации, а Windows Phone 7 (2010) използва чисто бяла версия на простия банер под формата на мехурчета или квадратчета.

СВЪРЗАНИ: Green Hills Forever: Windows XP става на 20 години

Ъгловият прозорец: 2012-2020

Логото на Windows под ъгъл
Лого, използвани с Windows 8, RT, 8.1, 10 и Windows Phone 8.

С Windows 8 (2012) Microsoft се върна към чертожната дъска с логото на Windows, като изхвърли дизайна, подобен на развяващ се флаг, използван в миналото, и направи четирите стъкла да изглеждат повече като прозорец на къща, но поставени под ъгъл. Строгият дизайн на новото лого също умишлено отразява интерфейса “Metro” на Windows 8, който включва панели с приложения (плочки) вместо икони.

Новото лого на прозореца се появи и в Windows RT (2012), Windows Phone 8 (2012), някои версии на Windows Embedded Compact, Windows 8.1 (2013) и Windows 10 (2015). Въпреки това има някои вариации в точните ъгли и размери на панелите между различните версии.

СВЪРЗАНИ: 10-те най-добри версии на Windows, класирани

Мрежовият прозорец: 2021-до момента

Логото на Windows 11 и логото на Microsoft.
Логото на Windows 11 е вдъхновено от дизайна на логото на Microsoft.

Сега стигаме до днешния ден с Windows 11, който Microsoft пусна през 2021 г. За логото на Windows 11 Microsoft изостави ъгъла и избра проста мрежа от четири квадрата, изобразени в синьо. Всъщност той е вдъхновен от логото на Microsoft (представено за първи път през 2012 г.), което в момента има същата форма, но в четирите традиционни цвята на Windows (червен, зелен, син, жълт).

В промоционален видеоклип за Microsoft, мениджърът на марката на Windows Винсент Йорис каза: „Разгледахме логото на Microsoft и го направихме синьо, което е цветът, който хората най-много свързват с Windows“.

Новото лого отразява изчистения нов дизайн на Windows 11 и запазва известния мотив на прозорец с четири стъкла, използван в продължение на поне 22 години. Предполагаме, че докато има операционна система Windows, вероятно ще има прозорец някъде в логото.

СВЪРЗАНИ: Windows 11: новини за новата операционна система на Microsoft

Add Comment