Ерата на скъпите продукти за вкъщи е към своя край

Трябва да се възхищавате на Just Eat Takeaway. Екипът за доставка на храна е толкова развълнуван от храненето на хората, че той се обърка и почти се изяде.

Обвини шефа Jitse Groen и неговия хищен апетит. Холандецът наистина се задави по време на блокирането, поглъщайки британския Just Eat за 6 милиарда паунда като начало, преди да предложи поглъщане на американския съперник Grubhub за 5,8 милиарда паунда месеци по-късно.

Но само година след като сливането на Grubhub премина покрай регулаторите, сделката се регургитира на фона на реакцията на всемогъщите акционери. Дори съобщението от миналата седмица, че прибързано се търсят купувачи за Grubhub, не е достатъчно, за да успокои някои.

Cat Rock, активист със 7% дял, призовава президентът и финансовият директор на Just Eat да бъдат отстранени, като твърди, че инвеститорите са били подведени относно финансовите перспективи на компанията, когато придобиването на Grubhub беше поставено на гласуване. Котешка скала беше ключова движеща сила зад яростта на Грьон за хранене, така че внезапната му враждебност е доста обратен завой.

Това обаче не е просто случай на старомодно лошо храносмилане, предизвикано от главен изпълнителен директор, чиито очи са по-големи от корема. По-скоро може да се окаже моментът, в който ерата на скъпите заведения за вкъщи е приключила много рязко. В отчайващо пренаселено поле, индустрията на приложенията за доставка на храна е сред най-преувеличените, излизали някога от Силиконовата долина. Икономиката наистина е смешна: повече поръчки означават повече пътници и повече разходи и много от нас намират услугата за окаяна.

Нищо чудно, че големите имена побързаха да спечелят от бума, вдъхновен от коронавируса, като Deliveroo се промъкна на пазара на плаваща цена, която изглеждаше сякаш е измислена по време на обяд с алкохол, приблизително по същото време, когато Грьон влизаше в безплатния си бюфет .

Но винаги е било предопределено да бъде краткотрайно явление. Дори когато поръчките нараснаха до небето, печалбите останаха до голяма степен неуловими.

Сега, когато светът преоткрива любовта си към храненето навън, същите тези студени бургери и скъпи пици, които загубиха покритието си по време на транзита, но ни поддържаха по време на блокирането, вече не изглеждат толкова апетитни, което прави икономиката още по-предизвикателна. Това е индустрия, в която всеки очевидно се чуди откъде ще дойде следващото хранене. Оценките в целия сектор паднаха, оставяйки ранните поддръжници да претърпят огромни загуби. След кратко покачване през ноември цената на акциите на Deliveroo падна от 390 пенса на 107 пенса, спад от 72 процента.

В опит да покаже, че моделът има нещо повече от просто да достави кебап в студентски апартамент в Кингс Крос след скорошни поръчки, отчаяно се търсят нови източници на приходи.

Deliveroo се съгласи за малко вероятно обвързване, за да достави хранителни стоки за Waitrose за супер бързо време. Очевидно има пазар от по-млади купувачи от средната класа, които са щастливи да се разделят с таксата за доставка от £2,50 за привилегията да получат скъпа готвена храна и бутилка вино до вратата им, за да не се налага да ходят пеша. местния супермаркет.

Cat Rock обвинява ръководството на Just Eat, че е изтрило 16 милиарда евро от стойността на акциите с поглъщането си. След като достигна връх от 17,4 милиарда евро (14,7 милиарда британски лири) в началото на 2021 г., пазарната стойност на компанията падна почти три четвърти до едва 5,5 милиарда евро през последните 12 месеца след поредица от намаления на печалбата.

Това е по-малко от това, което сте платили за Grubhub, доста забележително упражнение за унищожаване на стойността.

Cat Rock казва, че е имало “пълна загуба на доверие” в “разпределението на капитала и финансовото управление” на ръководството и надзорния съвет.

Фонът може да е правилен. Just Eat признава, че „споделя разочарованието на инвеститорите от скорошното представяне на цените на акциите“. По-малко успокояващо е твърдението, че „действията, които предприемаме, включително във връзка с Grubhub, имат за цел да създадат значителна стойност за акционерите“. Вероятността компанията да възстанови нещо като разходите си от £5,8 милиарда изглежда в най-добрия случай фантастична.

Далеч по-вероятно е бумът на доставката на храна да е мода, която е до голяма степен ориентирана към Лондон. Малцина извън столичния балон ще скърбят за смъртта му.

Мъск плаща 44 милиарда долара, за да направи политически аргумент

Никога няма скучен момент с Илон Мъск, но тогава колко от най-влиятелните бизнесмени в света пушат гърне по телевизията на живо или обвиняват смелите пещерни водолази, че са педофили, като същевременно се опитват да преоткрият наркоиндустрията? кола и сами да колонизират Марс ? ?

Въпреки богатството от 230 милиарда долара, което го прави най-богатият човек на тази планета, лудориите на Мъск често намирисват на някой, който се отегчава или просто обича да дразни хората, но каквато и да е мотивацията, това е страхотно разсейване от ежедневната работа по шофирането на Tesla.

Вземете например предложението му за Twitter, което беше прието снощи след първоначална съпротива от неговия борд.

Малцина биха възразили, че платформата за социални медии не се нуждае от нови идеи. Не е ясно обаче как ще помогне обещанието на Мъск да популяризира това, което той описва като свобода на словото. Много експерти смятат, че един от основните проблеми на Twitter е, че той е заразен с ботове и тролове. Кръстоносният поход на Мъск рискува да им позволи да се размножат, което допълнително ще навреди на марката Twitter. Той казва, че не го „грижи за икономиката“, което вероятно е нещо добро, защото при 44 милиарда долара придобиването му рискува да бъде най-скъпата политическа точка, правена някога.

.

Add Comment