Замяната на животински продукти с протеин от насекоми може да намали глобалното затопляне

Замяната на месо и млечни продукти с протеин от INSECT и „култивирано“ мляко може да намали глобалното затопляне и използването на водата и земята с над 80%, казва проучването

  • Замяната на животински продукти с бъдещи храни може да намали глобалното затопляне: проучване
  • Протеин от насекоми или култивирано мляко могат да помогнат за намаляване на използването на водата и земята с 80%
  • Експертите използваха компютърни модели, за да намерят оптимална диета, която отговаря на хранителните нужди
  • Но те също така имаха за цел да сведат до минимум потенциала за глобално затопляне, използването на водата и земята.

Търговията с животински продукти за бъдеща храна, като протеин от насекоми или култивирано мляко, може да намали глобалното затопляне, използването на водата и земята с повече от 80 процента, показва ново проучване.

Изследователите са използвали компютърно моделиране, за да намерят оптималния диетичен микс за задоволяване на хранителните нужди, като същевременно минимизират потенциала за глобално затопляне, водата и използването на земята.

Те открили, че ако хората в Европа заменят месото и млечните продукти с храни, произведени чрез нови технологии, като например приготвянето на фалшива пържола от говежди клетки, това би могло значително да намали всички въздействия върху околната среда.

Не само това, но ще бъде отговарят на ограниченията на това, което е възможно да се консумира, според експерти от университета в Хелзинки.

Търговията с животински продукти за бъдеща храна, като протеин от насекоми или култивирано мляко, може да намали глобалното затопляне, използването на водата и земята с повече от 80 процента, показва ново проучване. Тази таблица показва как животинските продукти се сравняват с вегански диети и нови или бъдещи храни (NFF), които включват култивирано мляко, брашно от насекоми или микопротеини.

Според изследователите NFF, като протеин от насекоми, могат да съдържат по-пълен набор от основни хранителни вещества в сравнение с наличните в момента опции, богати на растителни протеини (PBPR), като варива, бобови растения и зърнени храни.

Според изследователите NFF, като протеин от насекоми, могат да съдържат по-пълен набор от основни хранителни вещества в сравнение с наличните в момента опции, богати на растителни протеини (PBPR), като варива, бобови растения и зърнени храни.

КАКВО Е ПРОТЕИН НА НАСЕКОМИТЕ?

Протеините от насекоми се извличат от ядливи насекоми, от които има около 2000 по целия свят.

Те предлагат по-устойчива алтернатива на традиционните протеини, открити в месото и соята.

Някои богати на протеини насекоми, които вече са открити, включват ларви на черни войници, брашнени червеи, щурци и скакалци.

Надеждата е, че преминаването към животински протеини може да помогне за намаляване на 64 милиона тона въглероден диоксид, отделяни всяка година от производството и консумацията на месни продукти.

Някои компании казват, че техните ферми за насекоми генерират само четири процента от настоящите емисии, отделяни всяка година от ферми, които отглеждат крави, прасета и пилета.

Използването на протеин от насекоми като основа изисква много по-малко храна, земя и вода, като всички те генерират по-малко парникови газове на килограм от тези, направени от говеждо, свинско или пилешко.

Те казаха, че алтернативните диети като вегетариански, вегански или флекситариански са показали ползите за здравето и околната среда от преминаването към по-малко консумация на месо.

Но нови или бъдещи храни (NFF), включително култивирано мляко, брашно от насекоми или микопротеини, може да съдържат по-пълен набор от основни хранителни вещества в сравнение с опциите, богати на растителни протеини (PBPR). като варива, бобови растения и зърнени храни, според изследователите.

Те казаха, че NFF също са по-ефективни върху земята и водата от съществуващите животински продукти.

Култивираното мляко е мястото, където е ферментирало с млечнокисели бактерии като Lactobacillus, Lactococcus и Leuconostoc.

Това увеличава срока на годност на продукта, като същевременно подобрява вкуса му и подобрява смилаемостта.

„Глобалните хранителни системи са изправени пред предизвикателството да осигурят здравословно и адекватно хранене чрез устойчиви средства, което се влошава от изменението на климата и нарастващото търсене на протеин от нарастващото население на света“, пишат авторите в своята статия. Изследователи, водени от водещ автор Рейчъл Мазак.

„Последните постижения в новите технологии за производство на храни показват възможни решения за подобряване на устойчивостта на хранителните системи.

„Ние оценяваме възможното намаляване на потенциала за глобално затопляне, използването на водата и използването на земята чрез замяна на храни от животински произход с нови или растителни храни в европейските диети.

Тя и нейните колеги използваха модел за програмиране, за да идентифицират оптимални комбинации от храни от животински произход, опции за PBPR и NFF с цел постигане на хранителна адекватност, като същевременно минимизират потенциала за глобално затопляне, както и използването на вода и земя.

„Оптимизирахме диети за всеядни, вегански и нови храни, за да постигнем минимално въздействие върху околната среда с осъществими ограничения на храненето и консумацията“, добавят изследователите.

Тази графика показва как сегашните европейски диети (CD) се сравняват с вегетариански, всеядни и NFF диети по отношение на потенциала за глобално затопляне, използването на земята и използването на водата.

Тази графика показва как сегашните европейски диети (CD) се сравняват с вегетариански, всеядни и NFF диети по отношение на потенциала за глобално затопляне, използването на земята и използването на водата.

„Замяната на храни от животински произход в настоящите диети с нови храни намалява всички въздействия върху околната среда с повече от 80 процента, като същевременно се спазват осъществими ограничения за хранене и консумация.

Бяха разгледани и възможни ограничения на потреблението, свързани с културната приемливост.

Авторите стигнаха до заключението, че освен че показват потенциалния принос на новите храни към по-устойчива хранителна система, техните открития разкриват компромиси, свързани с всеки вариант на хранене, включително веган, вегетарианец и всеяден.

Изследването е публикувано в списание Nature Food.

ТРЯБВА ЛИ ДА НАМАЛЕТЕ ЧЕРВЕНОТО МЕСО? КАКВО КАЗВАТ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

Месото е добър източник на протеини, витамини и минерали в диетата.

Министерството на здравеопазването препоръчва да ядем не повече от 70 g (сготвено тегло) червено и преработено месо на ден, което е средният дневен прием в Обединеното кралство.

Това е най-вече защото има връзка между рака на червата и червеното месо, като говеждо и агнешко, и преработеното месо, като наденица и бекон.

Доклад от 2011 г., наречен Желязо и здраве от Научния консултативен комитет по хранене (SACN), оценява доказателствата за връзката между рака на червата и желязото: месото е основният източник на желязо.

SACN заключи, че яденето на много червено и преработено месо вероятно увеличава риска от рак на червата и го посъветва съответно.

Американският институт за изследване на рака съветва да консумираме не повече от три порции червено месо на седмица и ни призовава да „избягваме“ преработени меса.

Обработеното месо често съдържа консерванти на азотна основа, които го предпазват от разваляне, докато се транспортира или съхранява.

Тези консерванти са свързани с рак на червата и стомаха.

Когато червеното месо се усвоява, пигментът хем се разгражда в червата ни, за да образува химикали, наречени N-нитрозо съединения.

Установено е, че тези съединения увреждат ДНК на клетките, покриващи нашия храносмилателен тракт, което потенциално води до рак.

Нашите тела също могат да реагират на това увреждане, като накарат клетките да се делят по-бързо, за да заменят тези, които са загубени.

Това „допълнително“ делене на клетките може да увеличи риска от рак.

Cancer Research UK казва, че три химикала в месото са свързани с рак на червата, защото увреждат клетките в червата.

Червеното и преработеното месо също са свързани с диабет тип 2.

Това може да се дължи на използваните консерванти или на по-високите нива на наситени мазнини в месо, различно от пилешко и риба.

Изследователи от Канада, Испания и Полша обаче хвърлят сянка върху съветите за хранене, приети от здравните организации по света през ноември 2019 г.

В важен документ учените анализират предишни проучвания за това как консумацията на месо влияе върху здравето на повече от четири милиона души.

Изследването, публикувано в Annals of Internal Medicine, не откри доказателства, че яденето на говеждо, свинско и агнешко може да увеличи процента на сърдечни заболявания, рак, инсулт или диабет тип 2, въпреки опасенията.

Търговски

.

Add Comment