Как да извлечете максимума от слушалките на Sony WH-1000XM5

WH-1000XM5 на Sony са най-новите водещи шумопотискащи слушалки на компанията. И както нашият преглед може да потвърди, те са може би най-добре звучащият и най-удобният комплект от серията 1000X досега.

В резултат на това неизбежно ще ги виждате много (на полети, в кафенето и т.н.) за години напред. И ако в крайна сметка сами се сдобиете с чифт, си струва да научите за някои от неговите по-разширени функции и трикове, които не винаги са очевидни при основна ежедневна употреба. Ето няколко, които си струва да изпробвате, докато изследвате новите си слушалки.

Как да управлявате слушалките WH-1000XM5

Подобно на своите предшественици, слушалките WH-1000XM5 се управляват с помощта на жестове с докосване на повърхността на дясната слушалка.

 • Докоснете двукратно за възпроизвеждане/пауза.
 • Плъзнете напред, за да преминете към следващата песен, или плъзнете назад, за да се върнете към предишната песен. Плъзнете и задръжте във всяка посока, за да преместите текущата песен напред или назад.
 • Плъзнете пръста си нагоре по тъчпада, за да увеличите силата на звука, или плъзнете пръста си надолу, за да го намалите. Можете също да плъзнете и задържите във всяка посока, за да направите по-големи корекции на силата на звука, без да се налага да повтаряте жеста отново и отново.

Как да свържете WH-1000XM5 към две устройства едновременно

Sony добави многоточкова възможност за сдвояване с две устройства чрез Bluetooth едновременно към предишните слушалки WH-1000XM4 и тази удобна функция е налична отново с XM5s. Но извън кутията, той е деактивиран по подразбиране и ще можете да се свържете само с един аудио източник. За щастие е доста лесно да промените това и да активирате multipoint.

Има един жалък компромис, който идва с многоточковото, което може да е важно за аудиофилите с телефони с Android: не можете да се наслаждавате на музика, като използвате по-висококачествения LDAC Bluetooth кодек, когато функцията е активирана. Това не е жертва за собствениците на iPhone, тъй като LDAC не се предлага в продуктите на Apple.

 • Отворете приложението Headphones Connect и докоснете бутона Система раздел.
 • В горната част ще видите превключвател към Свържете се с две устройства едновременно. Докоснете това, за да активирате многоточковата функция на слушалките WH-1000XM5.
 • След като направите това, просто сдвоете второто си устройство по същия начин, по който сте направили първото: натиснете и задръжте бутона за захранване за няколко секунди, докато чуете „сдвояване“ през слушалките.

Как за кратко да изслушате заобикалящата ви среда

Ако трябва да чуете нещо като съобщение за летище или гара, функцията на Sony „Quick Listen“ ще ви бъде полезна. За да го активирате, поставете ръката си върху цялата сензорна повърхност на дясната слушалка. Силата на звука на вашата музика ще бъде намалена и околният звук ще влезе в слушалките, което ви позволява да чувате какво се случва.

След като вече не е необходимо да обръщате внимание, просто махнете ръката си от слушалката и звукът и активното шумопотискане на слушалките се връщат към нормалното.

Дясната слушалка се използва за управление с жестове и функции като Quick Attention.
Снимка от Крис Уелч/The Verge

Как да оставите слушалките си да регулират настройките автоматично въз основа на вашето местоположение или активност

Една от най-пренебрегваните функции на слушалките Sony се нарича Adaptive Sound Control. Можете да използвате това, за да накарате приложението Headphones Connect да открива чести дейности или местоположения и автоматично да превключва към предпочитаните от вас настройки за слушалки във всеки сценарий. Например, можете да накарате WH-1000XM5 автоматично да включва околния звук, когато разпознае, че вървите или тичате, или да наберете активно шумопотискане, когато седите. Можете също да промените тези настройки в зависимост от това къде се намирате: можете да зададете различни предпочитания за дома и офиса.

(Обърнете внимание, че за да използвате Adaptive Sound Control, ще трябва да дадете на приложението Headphones Connect „през цялото време“ достъп до местоположението, което някои хора може да не са удобни.)

Адаптивното управление на звука може автоматично да променя настройките на слушалките въз основа на вашата активност или местоположение.
Екранни снимки от Крис Уелч/The Verge

 • Отворете приложението Headphones Connect и изберете състояние раздел.
 • докоснете върху адаптивен контрол на звука раздел, който е деактивиран по подразбиране.
 • На този екран ще намерите няколко опции като напр Откриване на действие, Учете се от местата, които посещаватеЙ регистрирани местоположения.
 • Експериментирайте с всеки един, за да стигнете до идеалната си настройка. Откриване на действие Разделът ви позволява да изберете различни настройки за ANC/атмосфера за четири сценария: слушане, докато седите неподвижно, ходене, бягане или пътуване.
 • Можете да оставите приложението Headphones Connect да се опитва да отгатне често срещаните ви местоположения Учете се от местата, които посещаватено мисля, че е по-лесно ръчно да регистрираш различни места като дом или офис.

Бутонът за премахване на шума може да служи и като пряк път към Spotify.
Снимка от Крис Уелч/The Verge

Как бързо да започнете да възпроизвеждате любимия си плейлист на Spotify само с няколко натискания на бутон

Слушалките WH-1000XM5 са съвместими със Spotify Tap, което ви позволява незабавно да започнете да възпроизвеждате аудио от популярната услуга за стрийминг с удобен пряк път с бутони.

 • В приложението Headphones Connect отидете на Услуги раздел.
 • Тук ще видите опцията за Spotify Tap: бърз достъп.
 • Докоснете този текст и можете да изберете да активирате Spotify Tap с две или три натискания на бутона за шумопотискане/режим на околния звук. Склонен съм да избирам опцията с три докосвания, тъй като е много умишлено и трудно се задейства случайно.
 • След като активирате настройката, просто натиснете бутона толкова пъти, колкото сте избрали и Spotify незабавно ще възобнови възпроизвеждането на това, което сте слушали последно.

Как да използвате удобната функция на Sony Talk to Chat

Най-новите слушалки и слушалки на Sony включват опцията Talk to Chat, която, когато е активирана, може да разпознае кога говорите на глас. Всеки път, когато слушалката разпознае, че говорите, звукът незабавно се спира или заглушава, а околният звук става по-силен, за да можете да продължите разговора. След като спрете да говорите за период от време, който може да се персонализира, музиката ви започва да свири отново. Вижте статията, свързана по-долу за повече подробности относно използването на Speak to Chat.

Как да превключите към друг гласов асистент

WH-1000XM5s ви позволяват да избирате от различни услуги за гласов асистент. Можете да използвате по подразбиране на вашето устройство (Siri на iOS, Google Assistant за Android) или да изберете Alexa като алтернатива. Мобилното приложение Alexa трябва да бъде инсталирано на телефона ви, ако искате да го използвате за гласови команди.

 • Избери Система раздел в приложението Headphones Connect.
 • Натисни гласов асистент и изберете предпочитаната от вас опция.

Sony ви дава повече от една опция за гласови команди на WH-1000XM5s.
Екранна снимка от Крис Уелч/The Verge

Как да се уверите, че получавате най-добрия звук

В приложението Headphones Connect Sony ви позволява да избирате между два приоритета, когато слушалките са свързани към устройство: можете да изберете качеството на звука или стабилността на връзката. Според моя опит винаги съм избирал опцията за качество на звука тук и все още не съм срещал прекъсвания или проблеми с връзката с повечето слушалки на Sony. Но ако се окажете някъде със значителни безжични смущения, винаги е хубаво да имате опцията за кратко да приоритизирате стабилността на Bluetooth.

 • В приложението Headphones Connect изберете Звук раздел.
 • превъртете надолу до Качество на Bluetooth връзката и изберете дали искате да дадете приоритет на звука или стабилността.

Това са само няколко полезни трика отвъд основите, за да овладеете най-добрите шумопотискащи слушалки на Sony. Ще актуализирам тази статия с други функции, ако компанията добави още опции през следващите месеци.

Add Comment