Камерата под екрана на ZTE Axon 40 Ultra на практика изчезва

За да го опростим, има две предизвикателства зад създаването на камера под дисплей (UDC): убедително скриване на камерата под дисплея и създаване на изображения, които изглеждат толкова добре, колкото традиционните селфи камери. Със своя UDC от трето поколение на Axon 40 Ultra, ZTE постигна частта „скриване на камерата“ от това предизвикателство. Що се отнася до „правенето на добри снимки“, ZTE измина дълъг път от първия си опит, но все още има какво да се свърши.

Първо някои основни неща: Това е 16-мегапикселова камера, която се намира под 6,8-инчов 2480 x 1116 OLED панел. На гърба на телефона има три 64-мегапикселови камери: ултраширока еквивалентна на 16 мм; стабилизиран стандарт с ширина 35 мм; и 91 мм стабилизиран телеобектив. ZTE направи някои подобрения в алгоритмите за изчислителни изображения за своята система за задна камера, но няма да разглеждам това тук или много друго за телефона, освен най-интригуващата му функция: селфи камерата.

Предната камера е много трудна за забелязване, дори на бял екран.

Ако искате много по-нюансирано обяснение на технологията на камерата под дисплея и защо е толкова трудна за разработване, горещо препоръчвам да гледате видеоклипа на стария ми колега Сам Байфорд по темата. Той поставя в контекст колко впечатляващо е това постижение, дори и за текуща работа. От една страна, технологията, която крие камерата под екрана, стана наистина добра. В прессъобщението на ZTE се казва, че областта на екрана над камерата се интегрира с останалата част от екрана по-безпроблемно в тази итерация, с някои настройки на технологията на независимите пикселни единици и как схемата на дисплея свързва тези пиксели. Имаше и някои софтуерни актуализации за по-добро синхронизиране на UDC частта на екрана с останалата част от екрана.

Не е нужно да разбирате нищо от това, за да разберете, че ZTE е работил някаква магия тук. Селфи камерата наистина изчезва в останалата част от екрана почти през цялото време. През времето, което прекарах в настройката на телефона, наистина забравих за него, може би дори за цялата концепция за дупки и прорези. Предполагам, че това е най-големият комплимент, който мога да ви направя: през повечето време го използвах, беше просто екран. Не можете да кажете това за камерата под дисплея на Galaxy Z Fold 3 на Samsung, която очевидно винаги е там.

Axon 40 Ultra има три традиционни задни камери.

Ако наистина го търся, мога да видя камерата, когато използвам телефона. Обективът се вижда отвън при ярка светлина, но не разсейва. На закрито, ако намаля яркостта на екрана много, мога да го видя малко по-добре, но все пак трябва да го търся. Дори с бели екрани, които се противопоставиха на предишните версии на екрана, е много трудно да се открие. Добре свършена работа, инженерите на ZTE.

Камерната страна на UDC е видяла някои подобрения в обработката на изображения и в някои ситуации резултатите изглеждат достатъчно добри, за да преминат като стандартно монтирано селфи с камера. Ако се вгледате внимателно, можете да видите някои артефакти, които показват, че се случва нещо различно; в някои ярки снимки на открито има малко цвят между кожата ми и черната риза, която нося.

Подсветката също е голямо предизвикателство за камерата. Може да видите много отблясъци, а понякога и мрежест модел в изображението, като слънцето удря директно камерата. ZTE разчита на обработката на изображенията си, за да изостри селфитата и да изчисти някои от цветята, които можете да видите при визуализация на живо, което обикновено работи, но просто не може да се справи с пряка слънчева светлина. Видеото е друга болезнена точка: телефонът не може да извършва цялата тази обработка в реално време, така че клиповете изглеждат много гладки, дори при добро осветление.

Селфито на Axon 40 Ultra (вляво) е много по-гладко от Pixel 6 Pro (вдясно).

Селфитата на закрито изглеждат по-меки от селфитата от традиционна предна камера, но при прилично осветление те са просто лоши, а не „какво, по дяволите, става тук“ лоши. Това е подобрение. Източниците на светлина понякога се появяват с разсейващ модел на мрежа през тях, което изглежда трудно за разрешаване в софтуера. При условия на слаба осветеност изображенията стават много меки и светкавицата на екрана не е много ласкава.

До стандартната селфи камера на Google Pixel 6 Pro все още има забележима разлика в качеството на изображението. Въпреки това, гледайки селфитата на Axon 40 Ultra в изолация, не съм сигурен, че повечето хора ще забележат този спад в качеството на изображението, стига да няма източник на светлина зад обекта или слънчева светлина директно върху обектива. След като частта на дисплея на пъзела е разрешена, може би UDC технологията на ZTE е на няколко поколения от това да бъде „достатъчно добра“ за повечето хора.

Лесно е да забравите за цялата концепция за прорези и удари, когато използвате ZTE Axon 40 Ultra.

Но има още един въпрос, на който трябва да се отговори: наистина ли повечето хора мразят прорези и дупки по екраните на телефоните си? Или сме тренирали мозъка си да ги редактира извън полезрението си, когато гледаме телефоните си? Най-добрият сценарий, този, който ZTE постигна в Axon 40 Ultra, е камера да изчезне под екрана. Но мисля, че повечето от нас са толкова свикнали със селфи камерите, че по същество сме ги накарали да изчезнат и от съзнателното ни внимание. Подобно на рамката и лентите на състоянието, ние просто спираме да ги виждаме след известно време. Инженерите на ZTE заслужават похвала за това, което са постигнали тук, но не съм сигурен, че проблемът, който решават, притеснява много хора.

ако прорези направи разстроен, тогава ZTE Axon 40 Ultra се продава сега в Китай на цена от ¥4 998 (около $750 USD) и ще влезе в продажба в Северна Америка от 21 юни.

Снимка от Алисън Джонсън/The Verge

Add Comment