Компанията от Белфаст пуска “първата работна лодка в света”, която “лети” над вода

Морските инженери пуснаха на вода “първата в света” търговски жизнеспособна работна лодка, която “лети” над вода с помощта на електрически подводни криле.

Екологичните лодки използват същата технология за фолиране, използвана от състезателните яхти за Купата на Америка, с крила на подводни криле, прикрепени към корпуса с вертикални подпори.

Подобно на самолет, излитащ от писта, подводните крила задвижват работната лодка нагоре и извън водата с увеличаване на скоростта.

Прочетете още: Обявени са подробности за четиридневния фестивал в Sailortown в Белфаст

Това позволява на лодката да пътува почти безшумно с издигнат корпус над вълните, намалявайки драстично съпротивлението и оперативните разходи.

Компанията зад новия кораб с нулеви емисии, Artemis Technologies, е базирана в Белфаст и се управлява от олимпийския шампион по ветроходство Иън Пърси.

10-тонните кораби, които могат да превозват 12 пътници, имат максимална скорост от 34 възела и обхват от 60 морски мили.

Проектирани за използване като работни лодки или за транспортиране на екипажа до големи кораби, те могат да бъдат презаредени за един час и Artemis казва, че неговата задвижваща система eFoiler произвежда 90% спестяване на енергия в сравнение със сравними лодки, задвижвани от изкопаеми горива.

Работната лодка е резултат от инициатива за научноизследователска и развойна дейност на стойност 12 милиона британски лири.

Artemis казва, че е първият по рода си, който се предлага на търговския пазар.

В момента в компанията работят 60 души и има планове да създаде 1000 работни места през следващото десетилетие, тъй като по-нататък развива гамата си от зелени транспортни решения.

Artemis Technologies е отделен продукт на отбора Artemis Racing, който се състезава в Купата на Америка.

Двойният олимпийски шампион г-н Пърси е четирикратен ветеран от Купата на Америка.

„Комбинирайки нашия опит в световете на високопроизводителните яхтинги, моторните спортове и модерното производство, електрическата задвижваща система, която проектирахме и разработихме, е абсолютна промяна на играта за индустрията по отношение на обхвата, спестяването на разходи и минималното събуждане“. — каза Пърси, роден в Саутхемптън.Олимпийският шампион по ветроходство Иън Пърси, който е основател на Artemis Technologies

„Трябва да изпитате, за да повярвате в комфорта на лодка с подводни криле, която пътува през голям морски път, предлагайки напълно гладко каране във всяко морско състояние.

„Това ще позволи на инженерите от кораби за трансфер на екипаж или пристанищни операции да стигнат до местоназначението си и да предоставят услугите си без никакви проблеми.

„Това е само началото. Тъй като нашите кораби трансформират секторите на търговските работни лодки и пътническите фериботи от град до град през следващите години, Белфаст и Обединеното кралство ще бъдат на преден план, създавайки хиляди нови работни места. работа по цялата верига на доставки и предвестник на зелена революция в корабостроенето.

„С глобален пазар за малки лодки на стойност 70 милиарда долара, ние сме изключително горди да пуснем нашата първа гама лодки с нулеви емисии за сектора на работните лодки, за които вече сме получили значителен интерес преди пускането на пазара.

„Това е изключително важен етап не само за нас, но и в глобалните усилия за декарбонизация, тъй като Международната морска организация изисква емисиите да бъдат намалени наполовина до 2050 г.

Maritime UK, главен орган за индустрията, приветства развитието на иновацията.

Председателят Сара Кени каза: „Като островна нация, морето ни заобикаля всички и въздействието му се усеща във всяка общност в Обединеното кралство.

„Видяхме това по време на пандемията, чрез осигуряването на жизненоважни доставки, и го виждаме сега, когато се възстановяваме. С морското управление на нулевия дневен ред и осигуряване на квалифицирани работни места във всяко кътче на страната.

„Стартирането на Artemis Technologies днес показва нашето наследство като морски пионери, което ще продължи и в бъдещето. Но продължаващото сътрудничество с правителството и инвестициите ще бъдат ключът към реализирането на пълния ни потенциал.”

Държавният секретар на Северна Ирландия Брандън Люис каза, че Артемис има “положителен принос” към усилията на Обединеното кралство за намаляване на емисиите.Работната лодка Artemis в Белфаст
Работната лодка Artemis в Белфаст

„Талантът и опитът на Artemis Technologies са водещи в морската декарбонизация и играят важна роля в подпомагането на Северна Ирландия и Обединеното кралство да постигнат нашите цели за нулеви нетни емисии“, каза той.

„Artemis има положителен принос за икономиката на Обединеното кралство, като подкрепя иновациите и растежа на работните места чрез разработването на технология с нулеви емисии.

„Радвам се, че такава невероятна технология е разработена в Северна Ирландия и че успях да видя технологията eFoiler отблизо по време на скорошно изложение в Белфаст.

„Стартирането на тази гама от екологични плавателни съдове от Artemis Technologies е наистина положителна стъпка в борбата срещу изменението на климата.

Прочетете още: Екипът за търсене и спасяване на Белфаст получава наградата на кралицата

Прочетете повече: Разсадник за стриди, основан в Белфаст Лох в опит да възстанови някога изчезналите видове

За да получавате последните новини направо във входящата си поща, регистрирайте се за нашия безплатен бюлетин.

.

Add Comment