Модният гигант Zara нарежда на бутик Darlington „House of Zana“ да промени името или да бъде изправен пред съдебен иск

Собственик на бутик е заплашен със съдебен иск от глобалния моден търговец на дребно Zara, защото твърди, че неговата марка е “идентична” с тяхната.

Милиардерският моден гигант, който има магазини по целия свят, твърди, че House of Zana на Амбър Котри, която е специализирана в ръчно изработени кимона, “размива отличителния характер и репутацията на марката Zara”.

Zara възразява срещу прилагането на търговска марка от г-жа Kotrri и използването на името „House of Zana“, като твърди, че то е „концептуално идентично“ с тяхното и че средният клиент вероятно ще обърка марката с тази на Zara.

В писмо, изпратено до г-жа Котри, Zara казва, че съществува риск „потребителите да разчетат погрешно, да чуят погрешно, да произнесат и/или да възприемат House of Zana като ZARA“ и че марката ще „размие отличителността и репутацията на марката ZARA“ .

Г-жа Котри каза, че нейната компания в Дарлингтън, окръг Дърам, не представлява заплаха за модния гигант, но Zara може да унищожи всичко, за което е работила толкова усилено.

Амбър Котрий (вляво) от House of Zana е заплашена от модния гигант Zara заради името на бутика си (на снимката с бизнес партньора Ерин Харпър от Rejoy)

Магазинът Дарлингтън е създаден през 2018 г. и първоначално е функционирал като онлайн магазин.

Магазинът Дарлингтън е създаден през 2018 г. и първоначално е функционирал като онлайн магазин.

Зара каза, че името на магазина на г-жа Kotrii е „концептуално идентично“ с тяхното и иска тя да го промени.

Зара каза, че името на магазина на г-жа Kotrii е „концептуално идентично“ с тяхното и иска тя да го промени.

House of Zana предлага облекло от висок клас с акцент върху устойчивостта

House of Zana предлага облекло от висок клас с акцент върху устойчивостта

Тя каза: „Нашето име е много значимо и лично за нас и не представлява търговска заплаха за многомилиардната компания за облекло ZARA и нейния огромен пазар“.

Оттогава Zara призова г-жа Kotrri да премахне всички марки и да промени името на компанията си, но тя е решена да защити позицията си и да запази марката си, заявявайки, че това ще причини „непоправими щети на нашата любима малка компания“.

След като първоначално стартира своя онлайн бизнес през 2018 г., House of Zana е специализирана във висококачествени, устойчиви и етични облекла.

Успехът на концептуалния му магазин на Grange Road, Дарлингтън, го накара да се разшири до летище Teesside и да достигне до световна аудитория онлайн.

Възпитаниците на изкуството и дизайна играят критична роля в ежедневната работа, от дизайна на облеклото до избора на плат.

Междувременно думата Zana означава “фея” на албански, страната, в която е родена компанията и има производствено студио.

Зара казва, че името на House of Zana е твърде сходно

House of Zana е независим бутик в Дарлингтън

Докато „Зара“ и „Зана“ са само с една буква, и двете имат различни значения.

Котрий казва, че не смята, че хората ще объркат марката му със Zara

Котрий казва, че не смята, че хората ще объркат марката му със Zara

Г-жа Котри каза, че ще се представлява в съда, когато изслушването се проведе следващия месец.

Г-жа Котри каза, че ще се представлява в съда, когато изслушването се проведе следващия месец.

Г-жа Котри добави: „Не смятаме, че някой е или ще обърка House of Zana със Zara. Ние сме малка фирма, специализирана в ръчно изработени кимона.

„Имаме малък концептуален магазин в Североизточна Англия и уебсайт, който да помага за популяризирането на нашите продукти, докато Zara е световно известна модна марка с над 2000 магазина за търговия на дребно по целия свят и огромна колекция от продукти.

„Няма риск да бъдете объркани със Zara, така че защо трябва да бъде позволено на корпоративен гигант да попречи на малка компания да използва име, което не прилича на собственото си и би довело до унищожаване на нашата марка?

„Знаем, че не сме заплаха за тях, но те биха могли да унищожат всичко, за което сме работили толкова усилено.

Г-жа Котри за първи път получи писмото миналата година, в което й се казваше да промени името на бизнеса си, да премахне всички марки и да изтрие акаунтите си в социалните медии в рамките на един месец.

По-късно се разбра, че подателят на сигнали е търговец на домашна мода Zara.

„Бях наистина шокирана, когато разбрах, че са те, не можех да повярвам“, каза г-жа Котри.

„Говорих с други малки фирми в абсолютно същата позиция и те изпратиха идентични писма. Не е само дрехите, а всеки с подобно име.

През 2016 г. компания в замъка Барнард, окръг Дърам, беше принудена да промени името си от „Zara Countrywear“, след като получи заплахи от същата компания.

През уикенда г-жа Котри и нейният бизнес получиха огромна подкрепа от независими фирми в Североизточна и Европа.

House of Zana не е първият бизнес, който Zara заплашва да предприеме съдебни действия, за да промени името си

House of Zana не е първият бизнес, който Zara заплашва да предприеме съдебни действия, за да промени името си

Междувременно тя вече потвърди, че ще се представлява в съда при изслушването следващия месец.

Тя каза: „Вложихме всичките си усилия в създаването на тази уникална марка и след като се борихме с пандемията, последното нещо, което искаме да направим, е да бъдем принудени да ребрандираме, да премахнем всички етикети, които са пришити в нашия склад, да променим нашите имена в социалните медии и витрина.

„Това би причинило непоправими щети на нашия любим малък бизнес. Прекарахме години, развивайки мечтата си и наемайки прекрасен екип. Никога не сме виждали и все още не виждаме никакво сходство в името или логото на House of Zana с това на Zara.

„Изградих цял екип и живот за себе си и те просто могат да ми го отнемат.

„Това е името, което си изградих и всички ни познават по това, как мога да го променя?“

Говорител на Inditex, собственик на Zara, каза: „Ние се противопоставихме на заявката за търговска марка „House of Zana“ на този ранен етап поради сходството й с търговската марка Zara.

“Пожелаваме на компанията успех и продължаваме да се стремим да се свързваме директно с компанията, за да можем да разрешим ситуацията по приятелски начин.”

.

Add Comment