„Най-лошата версия“ на COVID се разпространява. Ще успеем ли да актуализираме нашите ваксини навреме?

През последните 18 месеца оригиналните ваксини срещу COVID-19, първо като серия от две дози, а по-късно като бустери, свършиха изключителна работа, за да ни предпазят от заболяване, хоспитализация и смърт. В световен мащаб те спасиха близо 20 милиона живота само през 2021 г. Дори днес неваксинираните американци са два пъти по-склонни от ваксинираните американци да дадат положителен тест за COVID и шест пъти по-вероятно да умрат от болестта.

Но вирусите се развиват и ваксините също трябва да се развиват.

Това беше широкото заключение от ключова среща тази седмица на експертния консултативен панел на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ Въпросът пред тях беше прост: Преди очаквания зимен скок трябва ли производителите на ваксини да променят своите предстоящи бустерни ваксини, за да се насочат към Omicron, ултра -инфекциозен вариант, който прекара последните седем месеца във възход по света под една или друга форма, или трябва да се придържат към изпитаната рецепта за 2020 г.?

Панелът гласува 19-2 във вторник в полза на подсилванията на Omicron. Въпросът сега обаче е кое версия от Omicron следващият кръг от изстрели трябва да се прицели.

Здравен работник прилага доза ваксина срещу COVID-19 на Moderna.

Здравен работник прилага доза от ваксината Moderna срещу COVID-19 в Нористаун, Пенсилвания, през 2021 г. (Мат Рурк/AP)

За всеки, който не е обръщал внимание, щамът Omicron, който предизвика масивната вълна от COVID миналата зима (BA.1), вече е изчезнал. През март той беше изместен от още по-преносимия BA.2… който беше изместен през май от още по-преносимия BA.2.12.1… който сега се измества от (предполагате) още по-преносим BA .4 и BA.5.

Експертите казват, че BA.5 е този, за който трябва да се тревожим: „Най-лошата версия на вируса, която някога сме виждали“, както наскоро се изрази д-р Ерик Топол, основател на Scripps Research Translational Institute. Заедно тясно свързаните BA.4 и BA.5 сега представляват по-голямата част от новите случаи на COVID в САЩ, според последните данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, но BA.5 (36, 6%) е разпространява се много по-бързо от BA.4 (15,7%). До началото на юли това ще бъде доминиращият щам в САЩ.

Това е проблематично поради няколко причини. За нашата имунна система разстоянието между BA.1 и силно мутиралите BA.4 и BA.5 е “много по-голямо”, пише Топол, отколкото разстоянието от оригиналния BA.1. вируси към по-ранни успешни варианти като Алфа и Делта, което ги прави по-трудни за разпознаване и реагиране. Според най-новите изследвания това може да означава:

Нищо от това няма да върне Америка обратно в началото. Въпреки повишените нива на случаите, сега има по-малко пациенти с COVID в САЩ в интензивни отделения, отколкото през по-ранните фази на пандемията, а националната смъртност (около 300-400 на ден) се покачва близо до историческото дъно. Придобитият имунитет, множеството ваксинации и по-добрите възможности за лечение помагат много.

Но в комбинация с намаляващата защита от ваксината и разочароващото усвояване на бустера сред възрастните хора, бързата еволюция на вируса и неговата агресивна нова траектория – към по-голяма преносимост, уклончивост и евентуално патогенност – може да причини значителни повторни инфекции и смущения, ако не бъдат разгледани.

Това също може да застраши уязвимите американци за месеци напред.

Човек, носещ маска, минава покрай табела в Ню Йорк, очертаваща насоките на CDC за контрол на разпространението на COVID.

Знак, видян през март в Ню Йорк, очертаващ насоките на CDC за контрол на разпространението на COVID. (Джон Минчило/AP)

В края на април BA.5 пристигна в Португалия; през юни повече португалци умираха от COVID всеки ден, отколкото по време на зимния пик на Omicron в страната. Португалия със сигурност има по-голямо население от възрастни хора (23%) от САЩ (16%), но не много. И процентът на ваксинирани там е 87%, в сравнение със само 67% в Съединените щати. Междувременно подкреплението на Португалия е почти двойно повече от нашето. Процентът на инфекции и хоспитализации сега нараства и в голяма част от останалата част на Европа.

На консултативната среща на FDA във вторник Джъстин Леслър, епидемиолог от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, изложи серия от прогнози за това как вирусът може да засегне САЩ през следващите месеци. Най-оптимистичният сценарий? Около 95 000 нови смъртни случая между март 2022 г. и март 2023 г. Най-песимистичният? Повече от 200 000.

Така че като се има предвид, че BA.5, който отново превъзхожда своя братовчед BA.4, скоро ще бъде навсякъде, изглежда логично следващата версия на ваксината да бъде пригодена да се бори с него.

Това обаче не е непременно планът. Както Pfizer, така и Moderna вече стартираха клинични изпитания за преработените капкови устройства… но тези устройства са оптимизирани да противодействат на вече несъществуващия BA.1 вместо на скоро доминиращия BA.5. Според данните, представени във вторник от Pfizer, неговият съществуващ бустер BA.1 генерира значително по-ниско ниво на неутрализиращи антитела срещу BA.4 и BA.5, отколкото срещу BA.1.

Флаконите с ваксина срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech са подготвени за опаковане.

Флаконите с ваксина срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech се подготвят за опаковане през 2021 г. (Pfizer чрез AP)

Въпреки това, поне при мишки, бустер, съдържащ BA.4 и BA.5, доведе до по-висок неутрализиращ отговор към всички варианти на Omicron (включително BA.4 и BA.5), отколкото изходната ваксина.

Въпреки опасенията относно „оскъдните“ данни за това дали двувалентните бустери (равни части родителски щам и Omicron) работят по-добре от моновалентните бустери (100% Omicron) и дали си струва да чакаме обещаващата ваксина Без Novavax mRNA да излезе на пазара, панелът до голяма степен се съгласи че усилвателите BA.4/BA.5 имат смисъл. FDA също клони към това. Pfizer каза, че е „подготвен“ да достави новите бустери до първата седмица на октомври; Moderna, до последната седмица на октомври или началото на ноември, „ако приемем, че няма изисквания за клинични данни“.

Това означава, че няма опити с хора, а само опити с животни и лабораторни тестове. Това може да звучи страшно за някои, но регулаторите вече използват същия ускорен процес за актуализиране на ваксината срещу грип всяка година и няма механизъм, чрез който незначителни корекции на иРНК биха направили ревизираните инжекции на Pfizer и Moderna по-малко по-безопасни от милиардите дози, прилагани досега по света. В противен случай САЩ ще пропуснат своя есенно-зимен срок и бързо развиващият се вирус ще продължи да изпреварва ваксините.

Самата FDA ще реши “много бързо” какво да препоръча; производителите ще последват примера.

Приготвя се спринцовка с ваксината Pfizer срещу COVID-19.

Спринцовка, съдържаща ваксината срещу COVID-19 на Pfizer, се приготвя в Честър, Пенсилвания, през 2021 г. (Мат Рурк/AP)

В бъдеще преследването на варианти може да не е най-ефективният или ефикасен подход към ваксинацията срещу COVID. Както каза Топол, „До момента, в който бустерът на ваксината BA.5 бъде потенциално наличен, кой знае кой ще бъде… преобладаващият щам“? Ето защо беше добре дошла новина в сряда, когато Pfizer и BioNTech обявиха, че планират да „започат изпитания върху хора на ваксини от следващо поколение, които предпазват от голямо разнообразие от коронавируси през втората половина на годината“, според доклад на Reuters.

Те включват „усилващи Т-клетките ваксини, предназначени основно да предпазват от тежко заболяване, ако вирусът стане по-опасен“ и „панкоронавирусни ваксини, които предпазват от по-широкото семейство вируси и техните мутации“. Назалните ваксини, насочени към спиране на инфекцията преди да започне, също са обещаващи.

Но това са все по-дългосрочни предложения. Тази година поне BA.5 бустер вероятно е най-добрият ни залог за минимизиране на инфекцията, заболяването и смъртта по време на друг вероятен зимен скок.

„Очаквам по-нататъшно развитие през следващите месеци, но това развитие най-вероятно ще добави към BA.4/BA.5 и т.н. [it] не би трябвало да възпрепятства актуализациите на ваксините”, вирусологът Тревър Бедфорд от Центъра за изследване на рака Фред Хътчинсън в Сиатъл. написа по-рано тази седмица. „Мисля, че процесът на вземане на решения може да се обобщи по следния начин: от съставите на ваксините, които могат да бъдат произведени навреме за разпространение през есента, кой от тях очакваме да генерира най-много [protection] срещу BA.4/BA.5?“

Add Comment