Органът с отворен код напуска GitHub и ви призовава да направите същото • Регистърът

Software Freedom Conservancy (SFC), организация с нестопанска цел, фокусирана върху безплатен софтуер с отворен код (FOSS), заяви, че е спряла да използва GitHub на Microsoft за хостинг на проекти и призовава други разработчици на софтуер да направят същото.

В публикация в блог в четвъртък инженерът по съответствие на лиценза на SFC FOSS Денвър Джингерич и сътрудникът по политиката на SFC Брадли М. Кун казаха, че GitHub е започнал да играе доминираща роля през последното десетилетие в развитието на FOSS чрез изграждане на интерфейс и социални функции около Git, широко използвания софтуер с отворен код за контрол на версиите.

По този начин, казват те, компанията е убедила разработчиците на безплатен софтуер да помогнат за разработването на собствена услуга, която използва свободния софтуер.

„Ние прекратяваме всички наши собствени употреби на GitHub и обявяваме дългосрочен план за подпомагане на проектите на FOSS да мигрират извън GitHub“, казаха Джингерич и Кун.

Вече няма да приемаме нови проекти от членове, които нямат дългосрочен план за мигриране извън GitHub

SFC основно използва самостоятелно хоствани хранилища на Git, казват те, но организацията използва GitHub, за да отразява своите хранилища.

SFC добави секция Give Up on GitHub към своя уебсайт и моли разработчиците на FOSS доброволно да преминат към друга услуга за хостинг на кодове.

„Въпреки че няма да наложим нашите съществуващи проекти на членове да се преместят в този момент, ние вече няма да приемаме нови проекти от членове, които нямат дългосрочен план за мигриране извън GitHub“, казаха Джингерич и Кун. „Ние ще предоставим ресурси, за да подкрепим всеки проект на нашите членове, който реши да мигрира, и ще им помогнем по всякакъв начин.“

GitHub твърди, че има приблизително 83 милиона потребители и повече от 200 милиона хранилища, много от които са с лиценз с отворен код. Облачната хостинг услуга е специално популяризирана за разработка с отворен код.

За SFC прекъсването на GitHub беше предизвикано от общата наличност на GitHub Copilot, помощен инструмент за кодиране с изкуствен интелект. Решението на GitHub да пусне продукт с печалба, извлечен от кода FOSS, каза SFC, е „твърде трудно за понасяне“.

Copilot, базиран на OpenAI Codex, предлага код и функции на разработчиците, докато работят. Може да направи това, защото е обучен „на текст на естествен език и изходен код от публично достъпни източници, включително код в публични хранилища на GitHub“, според GitHub.

Gingerich и Kuhn виждат това като проблем, тъй като Microsoft и GitHub не са успели да дадат отговори относно последиците от обучението на тяхната AI система на публичен код, защо Copilot е обучен на FOSS код, но не е защитен код на Windows с авторски права и дали компанията може да посочи всички софтуерни лицензи и притежатели на авторски права, прикрепени към кода, използван в набора от данни за обучение.

Кун вече е писал за опасенията си, че обучението на Copilot може да представлява правни рискове, а други са изразили подобни опасения. Миналата седмица Матю Бътерик, дизайнер, програмист и адвокат, публикува публикация в блог, в която заявява, че е съгласен с тези, които твърдят, че Copilot е двигател за нарушаване на лицензи с отворен код.

„Copilot напълно прекъсва връзката между своите входове (= код под различни лицензи с отворен код) и своите изходи (= код, генериран алгоритмично от Copilot)“, пише той. „И така, след повече от 20 години Microsoft най-накрая създаде точно това, в което фалшиво обвини отворения код: черна дупка за правата върху интелектуалната собственост.“

отровни хапчета

Арогантно, фино, озаглавено: Разгледани дискусии на GitHub с отворен код

ТРЯБВА ДА СЕ ПРОЧЕТЕ

Тези искове не са разрешени и вероятно няма да бъдат разрешени, докато не се стигне до действителен съдебен спор и процес. Други юристи посочват, че условията за ползване на GitHub му дават правото да използва хостван код за подобряване на услугата. И разбира се, правните експерти в Microsoft и GitHub вярват, че са свободни от съответствие с лиценза, което предават на онези, които използват Copilot за генериране на код.

„Вие сте отговорни за гарантирането на сигурността и качеството на вашия код“, обяснява документацията на Copilot. „Препоръчваме ви да вземете същите предпазни мерки, когато използвате код, генериран от GitHub Copilot, както правите, когато използвате код, който не сте написали сами. Тези предпазни мерки включват строго тестване, IP сканиране и проследяване на уязвимости в сигурността.“

Gingerich и Kuhn твърдят, че поведението на GitHub с Copilot и в други области е по-лошо от неговите колеги.

„Не смятаме, че Amazon, Atlassian, GitLab или други доставчици на хостинг услуги с печалба са идеални играчи“, казаха те. „Въпреки това, едно относително сравнение на поведението на GitHub с това на неговите връстници показва, че поведението на GitHub е много по-лошо. GitHub също има история на игнориране, отхвърляне и/или омаловажаване на оплакванията на общността по толкова много въпроси, че трябва да призовем всички разработчици на FOSS да напусне GitHub възможно най-скоро.”

Microsoft и GitHub не отговориха веднага на искане за коментар. ®

Add Comment