Пилотите на easyJet казват, че най-лошото прекъсване на полета тепърва предстои в изтекло писмо до главния изпълнителен директор на авиокомпанията

Пилотите на easyJet обвиниха бюджетната авиокомпания, че управлява “безпрецедентен хаос”, отменя жизнеспособни полети и претърпява “оперативни сривове”, след като нейните висши ръководители не се вслушаха в предупрежденията, че авиокомпанията не е в състояние да се справи с нарастващото лятно търсене.

Увяхващо критично вътрешно писмо от френските пилоти на авиокомпанията, получено от Йопредупреди, че базираният в Обединеното кралство авиационен гигант ще претърпи изход от клиенти, след като хиляди бяха блокирани от отмяната на стотици полети по време на училищната ваканция и празника на юбилея.

Подробният документ, написан от клона на easyJet на френския пилотски съюз SNPL, добавя, че членовете му смятат, че прекъсването на полетите на авиокомпанията това лято все още не е достигнало своя връх, ситуация, която тя описва като „перспектива“. ужасяваща“.

Пилотите също повдигнаха въпроса за ефекта от пандемичния стрес върху екипажа и последващото прекъсване, като призоваха за допълнителна подкрепа, казвайки, че „психичното здраве е заложено на карта“.

easyJet заяви, че продължава да изпълнява до 1700 полета дневно в мрежата си, превозвайки около 250 000 души на ден. Смята се, че авиокомпанията предлага обширни услуги за психично здраве за персонала, който е бил издържан след пандемията.

Нискотарифната авиокомпания, която е базирана в Лутън и е най-голямата британска авиокомпания по брой пътници, преживя бурни две седмици, в които бяха отменени до 80 полета на ден от британските летища, повечето от които в основните й бази. Летище Гетуик в Лондон.

Докато други авиокомпании като British Airways и бюджетния съперник Wizz също направиха мащабни анулирания, easyJet изглежда е бил засегнат особено силно от фактори, вариращи от недостиг на персонал до повреда на ИТ, бури в Европа и контролни стачки на въздушния трафик.

Още в EasyJet

Писмото на пилотите, адресирано до шведския главен изпълнителен директор на easyJet Йохан Лундгрен, обвини висшите ръководители, че са „подведени“ да вярват, че могат да предложат летен график с „по-малко полетен екипаж, кабинен екипаж или офицери по планиране“ на полета“ и добави: „Оперативни служители, които знаеха, но не бяха изслушани, сега стават свидетели на последствията“.

Документът от четири страници цитира проблеми, включително десетки “червени отмяна”, причинени от недостиг на екипаж “само няколко часа или дори минути” преди заминаването.

В него се твърди, че в някои случаи мениджърите в Интегрирания контролен център (ICC) на авиокомпанията в Лутън, който наблюдава операциите на цялата мрежа на easyJet, са чакали до последната минута, за да отменят полет от „първа вълна“ рано сутринта, въпреки че са знаели то предната вечер. няма наличен екипаж. Заявявайки, че ICC е твърде разтегнат, за да наблюдава операциите в реално време и изостава с часове, в писмото се добавя: „Видяхме някои отмяна, които можеха да се избегнат: екипажът е готов за тръгване, самолет в експлоатация, пътници готови, но ICC [does not have] местния образ.

Обвинявайки висшите ръководители, че не са разпознали степента на проблемите, пилотите на SNPL казаха: „Буквално стотици затруднени служители съобщават колко хаотични са ни операции напоследък, до безпрецедентни нива… Всъщност ние сме убедени, че нашето прекъсване не е успяло дори не достигна своя връх и честно казано, това е ужасяваща перспектива.”

easyJet има около 550 пилота, базирани във Франция, опериращи от летища, включително Париж Орли, Лион и Тулуза, но източник каза Йо че оплакванията и притесненията, повдигнати от SNPL, са отразени в цялата авиокомпания и са отразени от други бази на easyJet във вътрешна система за съобщения на персонала.

По-рано Лундгрен каза, че авиокомпанията се надява броят на пътниците си да се върне това лято до нивата преди пандемията от 2019 г., но, подобно на други авиокомпании, easyJet се е затруднявала с наемането на работа след съкращения на кабината и екипажа по време на пандемията. В ярък пример за необичайните стъпки, предприети за увеличаване на броя на полетите, които може да изпълнява, easyJet миналия месец обяви планове за премахване на последния ред от шест седалки на своя самолет A319, намалявайки капацитета до 150 пътници, което означава, че можете да летите с трима вместо четири кабинен екипаж.

Пилотите казаха, че проблемите, които авиокомпанията изпитва, оставят персонала толкова “деморализиран”, колкото по време на масовото спиране на полетите, причинено от пандемията. В списък с искания до мениджърите те призоваха за предоставяне на засилена подкрепа за психичното здраве поради „стреса и смущенията“ през последните седмици, добавяйки: „Психичното здраве, след емоционално влакче в увеселителен парк, е в играта“.

В ожесточена критика за това къде смята, че лидерите на авиокомпанията са се объркали, SNPL обвини висшите мениджъри, че са били „мъдри и глупави“ в съкращаването на персонал по време на пандемията и сега жънат вихър, като разочароват завръщащите се пътници.

Писмото гласи: „Колко стотинки спестихме с всички тези лоялни служители, стюардеси и екипаж/списък/персонал по планиране на полети, които бяха уволнени? Колко стотици милиона ще струва това, когато туристическите агенции и клиенти спрат да резервират при нас завинаги, когато смятат, че easyJet всъщност дава лошо съотношение цена/качество, особено в контекста на висока инфлация?

EasyJet заяви, че е в непрекъснат диалог със своите синдикати и ще отговори директно на SNPL, като същевременно остане “абсолютно фокусиран” върху ежедневната си работа.

В изявление авиокомпанията каза: „Осигуряването на безопасна и надеждна работа за нашите клиенти и екипаж е основен приоритет на авиокомпанията.

„EasyJet продължава да изпълнява до около 1700 полета и превозва около четвърт милион клиенти всеки ден. Въпреки това, настоящата предизвикателна оперативна среда продължава да оказва влияние, което води до малка част от анулираните полети. Ние сме напълно фокусирани върху ежедневната си работа и продължаваме да наблюдаваме това много отблизо и няма да се поколебаем да предприемем действия, ако е необходимо.”

Add Comment