Първо пътуване: Whyte E-160 RSX 29er

Whyte не е особено известен извън Обединеното кралство, където има репутацията на предлагащ добре обмислени велосипеди на прилична цена, особено сред рецензентите. Последното им предложение е 2023 E-160 eMTB.

Докато името E-160 е съществувало преди като 27,5″ велосипед, моделът 2023 се предлага като 29er или със смесени колела в размери M до XL и с 27,5″ колела в размери S и XS. Той също така получава няколко актуализации спрямо предишната версия, включително най-новия двигател CX Smart System на Bosch с огромна батерия от 750 Wh.

Подробности за Whyte E-160
• Система Bosch CX Smart с батерия 750 WH
• 150 мм отзад, 160 мм вилка
• 27,5″, 29″ или смесени опции за колела
• Тегло: повече от 26 Kg / 57,3 lbs (това е границата на моя велосипеден кантар)
• 75° ъгъл на седалката, 64,8° ъгъл на главата, 446 mm верижен ъгъл
• Размери: M, L, XL (29″ или MX), XS и S (27,5″)
• Цена: £7,999 (E-160 RSX 29er)
• whytebikes.com

детайли на рамката

За да се намалят разходите, рамката се предлага само от алуминий 6061. Уайт реши да използва пълна долна тръба, за да запази структурната цялост в сравнение с дизайн, при който батерията се вкарва в отвор в корема на „тръбата“. Те казват, че това им позволява да запазят дебелината на стената на тръбата под 2 mm, което води до по-леко общо тегло от затворена долна тръба, където дебелината на стената е увеличена, за да компенсира липсата на структурна ефективност. Този мотор не е лек, имайте предвид.

Уайт също гледаше да поддържа възможно най-ниско тегло върху рамката, за да улесни движението на велосипеда и промяната на посоките. За да направят това, те завъртяха двигателя на Bosch обратно на часовниковата стрелка, така че долната батерия да може да се плъзне от дъното за зареждане от мотора, като същевременно я държат възможно най-ниско до земята. Въпреки че велосипедът се доставя с по-голямата 750Wh батерия на Bosch, могат да се използват по-малки батерии; и тъй като батерията се захваща отдолу, празното пространство е в горната част на долната тръба, което помага да се запази центърът на тежестта още по-нисък.

E-160 има флип-чип, който променя височината на долната скоба с 8 мм и ъгъла на главата с 0,7 градуса. Той има обичайната защита на рамката, уши за клетка за бутилки и вътрешно насочване, което бихте очаквали от модерен велосипед, а тръбата на главата побира 1,8″ вилки за управление.


Окачване

Въпреки името, E-160 предлага 150 mm ход отзад, заедно със 160 mm вилка. Връзката на окачването е прогресивна през целия ход, с около 23% прогресия от началото до края. Това е доста прогресивно, но нищо лудо. Нивата на анти-клек (колко окачването се съпротивлява на педала) са приблизително типични за електровелосипед, с около 80% при провисване.

Това, което отличава окачването на Whyte, е амортисьорът. „Открих, че електрическите велосипеди обикновено не изискват повече амортисьори от обикновения велосипед“, казва инженерът на Whyte MTB Сам Шъксмит, „заради стабилността, осигурена от допълнителното тегло на велосипеда, можете да се измъкнете с по-малко затихване и те се възползват от повишеното съответствие с малки неравности и сцепление. Опора на пружината със среден ход е важна, когато става дума за добавеното тегло на един електровелосипед.“


Геометрия

Whyte Bikes беше ранен приемник на модерната геометрия и E-160 е актуален. Дължината на веригата е добре балансирана на 446 мм (не твърде дълга и не твърде къса). С цялата тази тежест пред долната конзола, дългата верижна опора може да направи електрическия велосипед много труден за ръчно управление и движение по пътеката. Ъгълът на седалката е около 75 градуса, което не е най-стръмното, но от гледна точка на ергономията на педалите това не изглежда да има голямо значение за електрическите велосипеди. Спецификацията казва, че долната скоба е висока 344 мм (336 мм ниска), но ми изглежда по-ниска.


Модели и спецификации

Има две опции за спецификации за версията 29er, като и двете имат същия двигател на Bosch и 750Wh батерия. Карах по-скъпия модел RSX с амортисьори Fox 38 и амортисьори Float X Performance Elite, докато по-евтиният модел има вилка RockShox ZEB RC и вграден шок Deluxe Select R.

Whyte E-160 RSX 29er 7999 евро

вилица: Fox Float 38 Performance Elite, 160 мм
Шок: Fox Float X Performance Elite, персонализирано прилягане
Предаване: SRAM GX Eagle AXS, 10-52

Спирачки: SRAM RSC код 220/220 мм
Колело: Hope Fortus 30 или DT Swiss HX1700
Гуми: Maxxis Assegai EXO+ Maxxgrip (f) / DHR2 DD, MaxxTerra (вдясно)

Whyte E-160S 29er €6399

вилица: RockShox Zeb RC, 160 мм
Шок: RockShox Deluxe Select R,
Предаване: SRAM GX Eagle, 11-50

Спирачки: Водач SRAM RE, 220 / 220мм
Колело: WTB HTZ i30
Гуми: Maxxis Assegai EXO+ Maxxgrip (f) / DHR2 DD, MaxxTerra (вдясно)

впечатления от пътуване

Имах шанс да карам E-160 29er само веднъж, но успях да карам богат избор от добре познати тестови пътеки в Tweed Valley. Донесох своя собствена везна на събитието за представяне, но не можах да претегля своя XL тестов велосипед, защото везна достига само до 26 кг (57,3 фунта). Всичко, което трябва да знаете е, че това не е лек електрически велосипед.

Моторът Bosch CX е мощен и интуитивен; Той реагира пропорционално и с малко забавяне, което прави лесни за преодоляване техничните изкачвания с тесни завои. Също така е сравнително тих, с по-малко шум от съединителя, който се среща при други двигатели.

Тествах мотоциклета само на висока позиция и въпреки че долната скоба не е изключително ниска на хартия, получих много удряне на педала на E-160. Ъгълът на седалката е по-слаб от повечето и поставя повече тежест върху задното окачване, което се издига, което кара окачването да седи по-ниско в хода си. С настройката на стоковия шок, това е доста прогресивно; С 30% провисване, никога не успях да постигна пълно каране, но като начало доста се установява в своето возене. Ако имах повече време, бих искал да опитам дистанционер с по-малък обем и по-малко провисване.

Спускайки се надолу, не можете да скриете теглото си чрез решаващи технически движения и тесни завои; отнема повече усилия и време за преодоляване на тези точки на прищипване и въпреки 220 мм преден ротор, може да е трудно да се забави при бързане. Ниската долна скоба също доведе до някои драскотини по педалите в дълбоки коловози по време на спускане.

Въпреки това, в сравнение с много велосипеди с по-дълги вериги, не е най-трудно да се използва в ръчен режим и режим на зайче. Когато заседнах на някои по-широки пътеки с бързи завои и скокове, моторът оживя. Лесно е да наберете скорост и да пробиете берми, като същевременно поглъщате добре корените и държите гумите си притиснати към земята.


.

Add Comment