Семейството е “барикадирано” в стаята на хотел Premier Inn, докато младите хора се опитват да влязат насила

Ужасено семейство трябваше да облегне стол на вратата на хотелската си стая, след като младежите започнаха да ритат вратата в опит да влязат в стаята си. Нейтън Морис от Суонзи беше отседнал в хотел Premier Inn в Уестън-супер-Мар и каза, че се страхува за безопасността на младото си семейство.

Оттогава хотелската верига се извини в официално писмо до семейството, съобщава SomersetLive. Полиция също е била извикана в A370 Premier Inn, за да изгони гостите, но бунтовниците не са били там, когато са пристигнали.

Морисън каза, че семейството трябвало да заключи себе си и семейството си в стаята по време на престоя си на Великден (17 април). Морисън каза пред Somerset Live: „Настанихме се около 20 часа в неделя вечерта.

„Няколко часа по-късно, около полунощ, чухме суматоха, идваща от близката стая. Разбрахме, че това е доста често срещано явление, така че не се замислихме.“

“Тогава те започнаха да блъскат входната врата и да крещят да ги пуснат. Те също започнаха да я ритат. Притеснявахме се.”

„След това трябваше да облегна стол на вратата и да седя на него за около 20 минути, за да не им вляза.

„Опитахме се да се свържем с персонала на хотела, но обажданията ни не получиха отговор.

Морисън каза, че може да чуе как битките и споровете в крайна сметка се успокояват, в който момент той реши да се отправи към рецепцията. Той открил само един служител, който вече е сигнализирал полицията за поведението на гостите и е казал, че вече са били помолени да напуснат помещението.

След това служителят придружи Морисън обратно в стаята му.

Той добави: “Седях на стола още един час преди да си легна. Най-накрая успяхме да заспим около 4 часа сутринта. Ние сме младо семейство и не ни предоставиха безопасно място за престой.”

Оттогава говорител на Premier Inn потвърди, че полицията най-накрая е пристигнала, за да изгони шумните съседи и е написала официално извинение на г-н Морисън.

Писмото гласи: „Моля, приемете нашите искрени извинения за всяко разочарование, срещнато по време на скорошното ви посещение в нашия хотел Weston-Super-Mare East (A370). В Premier Inn се стремим да предоставим високо ниво на обслужване и съжаляваме да научим че по този повод не сме успели.

„Бяхме много загрижени да научим за злощастния инцидент, който се случи по време на престоя ви, при който съобщихте, че смятате, че друг гост в хотела е продавал наркотици от стаята си. Също така много съжаляваме, че възникна ситуация, при която вратата ви беше повредена, барикада себе си през нощта, тъй като в хотела нямаше други свободни стаи, в които вие и вашето семейство да се преместите.

„Моля, бъдете сигурни, че приемаме тези въпроси много сериозно и затова поискахме от регионалния оперативен мениджър да проведе пълно разследване. Бяхме информирани, че гостът не е търгувал наркотици, а е пушил незаконно вещество, докато е в стаята си.

„Както може би знаете, миризмата на такова вещество е много отличителна и когато членът на нощния екип извърши проверки в коридора, беше установено, че миризмата идва от стаята на този гост. Стаите ни са оборудвани с детектори за дим.“ Чувствителен дим , обаче това беше запушено и следователно основното табло за аларма в задния офис на рецепцията не беше задействано.

„Той се приближава няколко пъти до госта, за да го помоли да напусне хотела за безопасността на всички гости и членове на екипа, но той отказа да го направи. В съответствие с политиката на компанията е поискано присъствието на полиция и за съжаление поради въпроси извън нашия контрол, имаше забавяне на полицейската помощ.

„Взети са също така мерки, при които гостът вече няма да може да се връща в хотел Premier Inn в бъдеще. Също така е жалко, че не може да бъде предоставена алтернативна стая поради пълната заетост на хотела тази нощ. Моля, обърнете внимание. Той увери, че това не е обичайно нещо в този хотел и че се прави всичко възможно, за да се гарантира безопасността както на персонала, така и на гостите по всяко време.

„Докато е практика този сайт да работи с член на нощен екип, тъй като хотелът като цяло е тиха собственост, всички членове на нощния екип са напълно обучени как да се справят в трудни ситуации, с пълен спешен достъп до полицията, ако е необходимо. Моля, бъдете сигурни, че пълните оценки на риска се извършват във всички Premier Inns и ротацията на дежурните членове на екипа се разглежда с оглед на тези рискове.

„Като извинение за причиненото неудобство, издадохме пълно възстановяване на разходите за престоя ви и £94 бяха възстановени на картата, използвана за плащане. Моля, бъдете сигурни, че безопасността на нашите гости и членове на екипа е от най-голяма степен важност “…ние и членът на нашия нощен екип направихме всичко възможно, за да гарантираме, че този проблем е решен в съответствие с политиката на компанията. За съжаление обаче полицията не успя да посети хотела за кратък период от време.”

Полицията на Ейвън и Съмърсет потвърдиха, че техните служители са присъствали на изгонването на гостите, но не са присъствали в помещенията. Служителите не съобщават за разкрити престъпления.

.

Add Comment