Apple идва за Garmin, но има проблем с батерията

На WWDC 2022 Apple обяви, че ще добави редица големи фитнес актуализации към watchOS 9. Най-вече, това включва куп нови показатели за бягане, както и нов мултиспорт режим за триатлонци. Като бегач и рецензент на носими устройства, презентацията веднага ме накара да си помисля: „Свети гуакамоле, Apple идва за Garmin“.

В момента смарт часовниците попадат в една от двете категории. На първо място, той има пълнофункционални водещи часовници. Това са тези с не толкова голям живот на батерията, но с най-модерната технология. Те могат да се обаждат на спешни служби, ако сте ранени, да имат вградени гласови асистенти, да контролират вашия интелигентен дом, да имат приложения на трети страни, да активират разширени функции за здраве като ЕКГ и да поддържат клетъчна свързаност. Apple Watch очевидно попада в тази категория.

Втората категория са по същество фитнес тракери в корпус на смарт часовник и в тази категория има мултиспортни GPS часовници. Тези часовници имат страхотен живот на батерията, но като цяло не се занимават с дисплеи, които консумират енергия. Те разчитат на телефона си за неща като приемане на обаждания, но често компенсират това със звезден GPS и повече данни, отколкото обикновеният човек може да разбере. Това са вашите часовници Garmin, Polar и Coros.

Мощността е нов показател за работа, който идва в watchOS 9.
Изображение: ябълка

Като цяло, посветените спортисти трябва да избират между двете категории: искате ли мултифункционален смарт часовник за ежедневна употреба или по-специфичен инструмент за проследяване на упражнения и тренировки? С watchOS 9 изглежда, че Apple се опитва да привлече повече хора в общността за бягане, като предлага възможност за часовник, който може да направи всичко.

WatchOS 9 въвежда няколко показатели, които обикновено ще намерите на часовник Garmin или Polar. Това включва показатели като изходна мощност, дължина на крачката, ритъм и вертикално трептене. Той също така добавя нови изгледи за обучение, които включват графики за надморска височина, персонализирани интервални бягания, сигнали за темпото за определено разстояние и възможността да се състезавате по маршрутите, които обикновено бягате. Дори вече можете да задавате зони за сърдечен ритъм, нещо, което е голям пропуск за наистина отдадените спортисти. Въпросът е какво можеш направи с всички тези допълнителни данни.

„Мисля, че следващата стъпка оттук е да вземем всички тези данни, които watchOS 9 улавя, и да ги курира в план за действие“, казва Карсън Капрара, вицепрезидент по управление на обувки и мърчандайзинг на Brooks Running. „Докато показателите на формата са ценни, те могат да оставят някои бегачи малко в недоумение какво да правят с тях. Има невероятна стойност да вземем тези данни и да ги използваме, за да гарантираме, че всеки има треньор на своя страна, който ги насърчава да предприемат следващата стъпка.”

Графиката на издръжливостта в реално време в приложението Garmin на iPhone, заедно с близък план на джаджата на Fenix ​​7S

Този частично зареден Garmin Fenix ​​7S все още има 28 часа работа на GPS в резервоара.
Снимка на Victoria Song/The Verge

Говори се, че Apple планира да пусне първокласна, здрава версия на Apple Watch по-късно тази година. Повишеният фокус на watchOS 9 върху текущите данни и поддръжката за триатлонисти изглежда подкрепя това. На хартия изглежда, че Garmin и Polar трябва да усетят топлината. Въпреки това, те все още имат предимство, когато става въпрос за една важна характеристика: живот на батерията.

„За бегачите, които носят часовници, животът на батерията е наложителен за изживяването“, казва Капрара. „Това може да бъде огромна бариера, което прави изпълнението несъществуващо, ако батерията умре. Ако има дори малък риск, стойността намалява.”

Apple не се е отклонила от твърдението си за 18-часов живот на батерията през това, което изглежда като цял живот. Ако попитате, лоялистите на Apple Watch няма да се поколебаят да ви кажат режима на зареждане, за да избегнат факта, че се нуждае от ежедневно зареждане. Но феновете на Garmin и Polar любов получаване на минимум 14 дни с едно зареждане и между 30 и 40 часа GPS активност. За сравнение, получавате около 5-6 часа GPS активност на Apple Watch. Това е повече от достатъчно за обикновения човек, но все пак изисква от спортистите с издръжливост да направят малко математика или специално да не забравят да заредят часовника си преди състезание. С Garmin или Polar изобщо не е нужно да мислите за това. Можете да отидете.

Освен това, по-дългият живот на батерията е по-удобен от планираното бързо зареждане, ако дадете приоритет на проследяването на съня. Освен това имате по-голям шанс да запазите устройство, ако не се налага да го сваляте толкова често.

„Опитните, дългогодишни бегачи, които носят часовници, са склонни да имат доста добро разбиране на показатели като темпото“, казва Капрара. „Случайните бегачи, от друга страна, нямат това лесно достъпно за тях. С watchOS 9 това ги насърчава да задават повече въпроси относно бягането си и ги прави по-активни в изживяването при бягане.”

Polar Pacer Pro е часовник за бягане, който също измерва мощността от китката.
Снимка на Victoria Song/The Verge

На Apple може да не е лесно да убеди хората, свикнали със супер дълъг живот на батерията, да преминат към нейната екосистема. В крайна сметка, това не е първият, който добавя тези показатели към флагмански смарт часовник. Samsung има подробни показатели за работа от известно време, въпреки че слабото му функциониране не е спечелило тълпата на Garmin.

Въпреки това, Apple може да играе значителна роля за въвеждането на по-широки показатели за изпълнение в масовия поток. Това от своя страна би могло да позволи изследвания в много по-голям мащаб. Например, Apple Heart Study с Apple Watch имаше рекордните 400 000 участници.

„Това, което е вълнуващо за нас в атлетическата индустрия, е възможността да разгледаме измерването на формата и да го комбинираме с представянето“, казва Капрара. „С тези показатели, достъпни от по-широка общност от бегачи, вариращи от случайни до елитни бегачи, той ще ускори проучванията върху биомеханиката и корелациите между формата на бягане и представянето.

Все пак е трудно да си представим, че огромното мнозинство от потребителите на Garmin напускат платформата. Гарантирано или не, животът на батерията все още е голяма причина някои хора да изберат устройства Fitbit, Garmin и Polar. Ами ако Apple открие многодневен живот на батерията? Това би било съвсем различна история.

Add Comment