E3 2023? Защо е твърде късно да се запази най-голямото събитие за видеоигри

E3 се завръща през 2023… или поне така ни казват. Асоциацията на развлекателния софтуер, асоциацията за търговия с игри и организатор на E3, отмени шоуто изцяло през 2020 и 2022 г. и направи разочароваща само цифрова версия през 2021 г. Основната причина за тези анулирания беше продължаващата пандемия Covid-19. Но сега това всички знаят, че лечението е просто да се преструва, че не съществува, E3 се завръща. По общо мнение.

Както наскоро каза ЕКА Вашингтон пост, личен E3 с онлайн компонент се подготвя за 2023 г. Има много причини да бъдете скептични по отношение на това. Първо, ESA направи изненадващо подобни съобщения през 2021 и 2022 г., нито едно от тях не проработи. Но дори ако E3 се завърне в целия си блясък следващата година, оставаме с друг въпрос:

Това хубаво ли е?

E3 стартира през 1995 г. и в продължение на почти 20 години без съмнение беше най-голямото игрално събитие на годината. Ако имаше важно съобщение за видеоигра, то вероятно щеше да бъде на E3. Конзола разкрива, потвърждение на масови игри като Final Fantasy VII римейка страхотните демонстрации на геймплей бяха почти гарантирани, идващи E3.

Откровението на Final Fantasy VII римейк Това беше сеизмично събитие от E3 2019.

Въпреки това, до средата на 2010 г. това се промени. Nintendo и EA се отказаха изцяло от шоуто, за да бъдат домакини на свои собствени събития и ESA направи първите си стъпки, за да направи E3 по-скоро конвенция за фенове, отколкото индустриалната витрина, с която започна. Съвсем наскоро изтичането на данни и приносът към десни политици още повече опорочиха репутацията на ЕКА. В средата на това конкуренти като Summer Game Fest показаха, че могат да свършат работата на E3 и може би дори да бъдат малко по-малко сложни за това.

Nintendo не просто лиши E3 от един от най-големите му изложители, когато спря да идва; Той даде пример за цялата индустрия със своите витрини на Nintendo Direct. Чрез обвързването на предварително записани хост сегменти с кадри от играта, моделът Nintendo Direct достига директно до феновете на разработчика и контролира съобщенията повече, отколкото някога би могъл в хаотично, ексклузивно събитие на живо.

Сега всеки от Sony до Devolver има своя собствена витрина, всяка с различна индивидуалност и без риск съобщенията на компанията да бъдат засенчени от конкурент на същото събитие. И докато E3 позволява на всички да гледат от вкъщи сега, все още е лесно да почувствате FOMO, ако не сте на шоуто. Със събитията онлайн всички виждаме едно и също нещо и без да се тълпят в задушен конгресен център с хиляди непознати.

Срещата с хиляди потни геймъри е още по-малко привлекателна след 2020 г.Кристиан Петерсън/Getty Images News/Getty Images

Може би най-доброто нещо за E3 беше неговата повсеместност. Ако играта ви получи голямо съобщение на E3, вие знаехте, че ще се появи в заглавията и геймърите навсякъде ще обърнат внимание. Очевидният недостатък е, че само няколко избрани разработчици имат парите и влиянието, за да направят фурор в шоуто.

Онлайн събитията не поправиха това. Включете се в Summer Game Fest и ще видите приблизително същите игри, които бихте виждали на E3. Но с разпространението на по-малки предавания, има много повече място за инди игрите да блеснат. Има не само събития като Guerrilla Collective и Day of the Devs, предназначени специално за представяне на инди, но дори и производителите на конзоли имат повече място да включат сравнително неизвестни игри заедно със собствените си блокбъстъри.

Новите предавания оставят повече място за игри, които E3 вероятно ще прикрие Хайдепредставен на Tribeca Games Showcase.Visai игри

По същия начин, наличието на шепа събития вместо монолит дава възможност на водещите да експериментират. E3 процъфтява с високопоставени световни премиери, които трябваше да бъдете, често придружени от концерти и камеи на знаменитости. Разработването на игри все още е таен бизнес, но в днешно време е много по-трудно да се пазят тези тайни, отколкото преди, а съобщенията за мегатони нямат същата тежест, когато пристигат след години на слухове. Вместо да се опитват да възпроизведат това вълнение, заместителите на E3 са по-добри, когато правят нещо напълно различно, особено когато това означава дълбоко гмуркане в игрите и идеите на хората, които ги създават.

Това не означава, че E3 вече не е добър за нищо. За ESA E3 е източник на доходи и начин да затвърди репутацията си като нещо повече от прославен лобистки комитет. За разработчиците това е възможност да се срещнат с колеги и да сключат сделки, които иначе може да не са се реализирали. За репортерите това е покана за изяви зад затворени врати за десетки игри. А за посетителите, които не са в индустрията, това е социално събитие и начин за игра на ексклузивни демонстрации.

Между Summer Game Fest и други предстоящи събития няма голяма нужда от E3.

Лош късмет за ESA, но всички тези други функции вече (понякога по-добре) са изпълнени другаде. Събития като GDC и PAX предлагат предимствата, които могат да осигурят само личните срещи, докато дигиталните демонстрации и експонати достигат до по-широка аудитория, отколкото може да има щанд за конгрес.

Може да е твърде рано да оставим E3 да си почине. Може би ESA може да прекрои E3 в нещо наистина уникално (а не по начина, по който опита през 2020 г. с неуспешното си стартиране на голяма феерия на марката, фокусирана върху влиянието). Може би ESA ще се поучи от първенците, възкръснали от пепелта на E3, и ще намери ниша, която все още не запълва. Каквото и да е бъдещето на E3, то не може да прилича много на миналото си, ако иска да оцелее.

Add Comment