Palantir се подготвя да разшири обхвата си в NHS на Обединеното кралство

Американската група за анализ на данни Palantir се готви да стане основната операционна система за Националната здравна служба на Обединеното кралство, като улавя висши служители на NHS като част от опит да спечели договор за £360 млн. стерлинги за управление на данните на милиони пациенти в Англия.

Компанията, най-известна с връзките си със секторите за сигурност, отбрана и разузнаване, беше основният доставчик на анализ на данни за NHS по време на нейния отговор на кризата Covid-19. Неговият софтуер Foundry беше използван при управлението на вентилатори и лични предпазни средства, изпълнението на програмата за ваксинация в цялата страна и помогна за справяне с изоставането от 6 милиона пациенти, чакащи за планова помощ.

Тайната компания, съосновател на Питър Тийл, ранен инвеститор във Facebook и виден поддръжник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, сега маневрира, за да разшири обхвата си в NHS през следващото десетилетие.

Този тласък накара активистите на поверителността и някои в NHS да изразят опасения относно пригодността на Palantir за управление на национални здравни системи, както и опасностите от това, че NHS разчита на една частна компания за своите ключови функции.

През следващите месеци Palantir ще наддава за петгодишен договор на стойност £360 милиона за предложената Федерална платформа за данни (FDP), нов инструмент за данни за свързване и интегриране на пациенти и други източници на данни от цял ​​свят. здравна система, така че лекарите и бюрократите могат да вземат ефективно решения в реално време. Очаква се договорът да бъде възложен през ноември тази година.

Питър Тийл, съосновател на Palantir. Активисти за поверителност и някои в NHS изразиха опасения относно пригодността на Palantir за управление на национални здравни системи © Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

„Това ще бъдат вените, през които ще текат данните за пациентите, в голяма степен операционната система за данни в NHS“, каза Фил Бут, основател на групата за защита на здравните данни medConfidential. “Това очевидно е основен елемент от цялата програма за цифрова трансформация на NHS.”

За да подобри шансовете си, Palantir нае двама висши служители на NHS през последните месеци: Индра Джоши, бивш ръководител на изкуствения интелект в NHS, и Harjeet Dhaliwal, бивш депутат от Ming Tang, ръководител на данните на NHS England, отговорен за договора. FDP и от предишните договори на Palantir с NHS.

Бивш висш здравен служител каза, че “въртящата се врата между правителството, NHS и Palantir” е повдигнала вежди в службата.

Обединеното кралство е ключов пазар за Palantir, в който работят повече от 600 души, най-големият му отделен офис и планира да наеме допълнителни 250 служители тази година. Компанията вече обработва чувствителни данни за националната сигурност за публичните органи на Обединеното кралство, включително Министерството на отбраната и кабинета.

„Palantir каза, че това е сделка, която трябва да спечелите“, каза човек, запознат с плановете за разширяване на Palantir във Великобритания. „Това е петгодишен договор с възможност за удължаване с две години. [Many people] Мисля, че наистина е 1 милиард паунда за 10 години. След като Palantir влезе, как ще ги премахнете?

Този ход идва, тъй като растежът на Palantir се забавя значително. Продажбите му през първото тримесечие на тази година са нараснали с 31 процента, в сравнение с 49 процента увеличение през същия период на миналата година.

Въпреки че компанията заяви, че иска да извършва повече комерсиална работа, държавните договори все още имат голямо влияние върху финансовото й здраве. Държавните приходи нараснаха с 16% на годишна база през първото тримесечие, в сравнение със 76% на годишна база година по-рано.

Според различни данни от NHS и нейните доставчици, Palantir се разглежда като фаворит за договора за FDP, който е в сила до 2027 г. Платформата ще се използва за управление на националните програми за ваксини и имунизация, здравеопазването на населението, списъците на чакащите избираеми и лекарства и вериги за доставка на оборудване, наред с други приложения.

Ваксината BioNTech/Pfizer Covid-19 се прехвърля в хладилник за съхранение в Gloucestershire Royal Hospital
Ваксината BioNTech/Pfizer Covid-19 се прехвърля в хладилник за съхранение в Gloucestershire Royal Hospital. Palantir беше основният доставчик на анализ на данни за NHS по време на пандемията © Chris Jackson/Pool/AFP/Getty Images

В информационен пакет, предоставен на потенциалните доставчици от NHS и видян от Financial Times, технологията на Palantir беше възхвалявана като модел. „Текущата платформа (Foundry) е . . . осигурявайки огромни ползи и беше от решаващо значение за успеха на програмите за ваксинация и ЛПС.”

Внедряването на този тип система в останалата част от здравните услуги „има потенциал да генерира ползи от 3,600 милиона паунда стерлинги за 10 години“, се казва в документа.

Високопоставен служител на NHS каза, че Palantir е в добра позиция да спечели офертата, особено когато работата му е оценена спрямо провали другаде в отговора на Covid, по-специално недостатъци в програмата за тестване и проследяване на контакти на заразени хора.

„Ако трябва да сравните [successful] работата, която Palantir извърши по ваксините и ЛПС, с работата, която Palantir не направи, която беше тестване и проследяване. . .[Palantir]Той не ни подведе“, каза той.

Други потенциални кандидати биха могли да включват консултантски фирми като Accenture, PwC и KPMG, които имат технологични партньори като Oracle и Microsoft.

Palantir отказа да коментира офертата, но каза, че е „горд, че нашият софтуер поддържа много от водещите световни обществени и частни институции в техния час на нужда“.

NHS England заяви, че процесът на възлагане на обществени поръчки ще започне в началото на юли и че ще бъде отворена поръчка, за да се даде възможност на всички доставчици да наддават.

„NHS не трябва да сключва договор с един доставчик, който да бъде доставчик на неговата операционна система за данни за Англия. Трябва да развием капацитета да го правим сами“, каза Бут на medConfidential. „Всеки доставчик, който е сключен, трябва да бъде напълно прозрачен, но Palantir е черна кутия.

Участието на Palantir в NHS е особено противоречиво сред групите за граждански свободи. Миналия юли група защитници на неприкосновеността на личния живот, водена от групата за технологично правосъдие Foxglove, стартира кампанията „Без палантир в нашата NHS“ заради работата си с имиграционната служба на САЩ и тясните й връзки с агенциите за национална сигурност.

Докато висш служител на NHS призна, че проблемът със сигурността на данните е “напълно валиден”, той каза, че NHS в Англия е “влезла много дълбоко в това” и вярва, че Palantir е “една от малкото компании, които наистина могат законно да се справят с тези опасения. “. Съгласно лицензионните споразумения, които NHS е подписала по-рано с компанията, „контролът върху данните остава при собственика на данните, а не на Palantir“, отбелязва той.

Не всички са убедени. „Мнозина вече са загрижени за участието на бизнес интереси, да не говорим за компания, която помогна на Доналд Тръмп с арестите му от ICE на мексиканската граница“, каза Бут. „Това подходящо корпоративно лице ли е да работи в сърцето на NHS?“

Add Comment